Basisgegevens
Studiegegevens

Een duurzame toekomst creëer je niet vanuit één vakgebied. Aardwetenschappen en biologie zijn nodig om het ingrijpen van de mens op 'systeem aarde' te begrijpen. Tegelijkertijd kijken we naar de sociale, politieke en economische factoren die het gedrag van mensen bepalen. We zoeken actief naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen waar we nu en in de toekomst voor staan.
Bij Future Planet Studies staat elk semester een ander thema centraal rondom duurzaamheid. Dat zijn in de eerste twee jaar van de bachelor achtereenvolgens: Klimaat en Energie; Kwaliteit van Leven; Food en Water. Vanaf jaar twee volg je een major (specialisatie):
- Future Earth: een natuurwetenschappelijke (bèta) major waarin je kennis vanuit aardwetenschappen, biologie en chemie combineert. Je volgt bijvoorbeeld het vak 'Water Management', bestudeert met satellietbeelden veranderingen in landgebruik en de effecten van natuurgevaren en verdiept je in de relaties tussen planten en bodems, die belangrijk zijn voor de kwaliteit van ecosystemen.
- Future Society: een sociaalwetenschappelijke (gamma) major, een combinatie van sociale geografie, planologie en politicologie. Je bestudeert o.a. de onevenredige sociaal ecologische effecten van voedselketens, planning in de context van een veranderend milieu, het besturen van grensoverschrijdende watervoorraden en andere hulpbronnen.
In het derde jaar heb je één heel semester vrij aan keuzeruimte.
© Universiteit van Amsterdam